Relaxáció

 

Kezdőlap

Bemutatkozás

Pszichológia

Relaxáció

Pályaorientáció

Grafológia

Ajánlott linkek

Kapcsolat

 

 

Mi a relaxáció?

          A köznyelvben lazítást, kikapcsolódást jelent, de a pszichológiában a testi-lelki egyensúlyi állapot megteremtésének módszere. A test ellazítása révén éri el a lelki ellazulást is. Energiát felszabadító, stresszoldó folyamat.

A relaxációs módszerek közül legismertebb az autogén tréning. Autogén, tehát a saját erőre épít, és tréning, azaz elsajátítása rendszeres gyakorlás révén lehetséges. Hatására csökken a belső feszültség, kiegyensúlyozottabb lelki működéseket eredményez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen esetekben ajánlott?

Belső feszültségek esetén

Egészséges embereknek stresszoldásra

Szorongás, fóbiák vagy pánikbetegség esetén

Kismamáknak a babavárás időszakában, szülésre készülésben

Gyerekeknek vizsgadrukk, iskolai szorongás esetén

Pszichoszomatikus eredetű panaszok esetén

 

Hogyan zajlik a kezelés?

Először egy ún. első interjúban, ismerkedő beszélgetésben tisztázzuk, hogy hasznos módszer lenne-e az Ön esetében. Az autogén tréning elsajátítása rendszeres heti találkozást és otthoni gyakorlást feltételez. Hétről hétre haladunk az egymásra épülő gyakorlatokban, az alapgyakorlatoktól az ún. szerv-gyakorlatokig, illetve lehetőség van arra, hogy személyre szabjuk a kezelést.

Az órákon megbeszéljük az előző hét tapasztalatait, majd tovább lépünk a következő gyakorlatra. Maga a relaxáció kényelmes fekvő helyzetben történik, miközben az ellazítás állapotához bizonyos szöveges formulákat kapcsolunk, amik később önmagukban is kiváltják a lazítást. Természetesen van idő arra is, hogy beszélgessünk az Önt leginkább foglalkoztató kérdésekről is.

Az autogén tréning elsajátítása 8-12 alkalmat vesz igénybe.

 

Kezdőlap | Bemutatkozás | Pszichológia | Relaxáció | Pályaorientáció | Grafológia | Ajánlott linkek | Kapcsolat